Romanii au crescut in inaltime si sunt mai solizi

Diverse informatii
Alex
MesajeCOLON 11
Membru dinCOLON 30 Iun 2011, 22:29

Romanii au crescut in inaltime si sunt mai solizi

Mesaj de Alex » 12 Aug 2011, 11:36

Romanii au crescut in inaltime cu 6 centimetri in ultimele trei decenii si sunt mai solizi, potrivit unei analize antropometrice realizate in 2010.

Atlasul Antropologic al Munteniei (1999), realizat de cercetatorii Maria Vladescu si Corneliu Vulpe, arata ca romanii arata diferit fata de cei din trecut, informeaza Adevarul.

In 1980, inaltimea medie a unui barbat era de 167 de centimetri, iar in prezent este de 173 de centimetri. La femei inaltimea medie era de 158 cm, iar in 2010 a ajuns la 164 cm. Studiile arata ca, in toata lumea, tendinta de crestere in inaltime este evidenta, iar populatia creste in medie intre 1-2 centimetri pe generatie.

Perimetrul bustului minim la barbati a crescut cu 7 centimetri la cei mai slabi si 12 centimetri la cei mai solizi, iar femeile au crescut atat la bust, cat si in solduri. Femeile romance au avut insa intotdeauna forme, doar in ultima perioada fiind apreciata silueta de fotomodel, extrem de slaba.

Istoricii arata ca ca, in Evul Mediu, barbatii purtau barba sau mustata, cu nas acvilin si gatul gros. Barbatii erau mult mai dezvoltati fizic, in sensul ca cei care urmau o cariera militara invarteau o spada de 8-12 kg sau alte arme grele. Preotii si calugarii purtau parul lung, iar majoritatea valahilor purtau barba. Femeile maritate purtau o marama alba, iar fetele aveau parul impletit in cosita si un coc cu ace.