Daca ritmul de crestere nu e cel ideal

Cristi
MesajeCOLON 6
Membru dinCOLON 01 Iul 2011, 12:01

Daca ritmul de crestere nu e cel ideal

Mesaj de Cristi » 01 Iul 2011, 12:07

În cazul în care observati o anomalie a ritmului de crestere sau dacã micutul n-a recuperat o întârziere de crestere intrauterinã la sfârsitul celui de-al doilea an, trebuie neapãrat sã vã adresati medicului.
Este foarte important sã stiti dacã nu cumva existã altã problemã ca, de exemplu, o boalã cronicã, o intolerantã la gluten sau o disfunctie metabolicã.

Medicii ne avertizeaza ca nu se face tratament pentru toate tipurile de retard de crestere si cã, cu cât se actioneazã mai repede, cu atât cresc sansele de corectare a problemei.

Specialistii sunt de pãrere cã o radiografie a mâinii stângi permite determinarea vârstei osoase. Când cartilagiul de crestere nu este încã sudat, înseamnã cã mai existã o “rezervã de crestere”, care poate fi foarte pretioasã.
În functie de gradul de calcifiere a acestui cartilagiu, se poate stabili care va fi înãltimea copilului.În unele cazuri, se poate face un tratament pentru a întârzia pubertatea si, deci, sudura cartilagiilor, fapt ce prelungeste timpul de crestere.

Dacã varsta osoasã e prea avansatã (mai mare de 15 ani la bãieti si aproximativ 13 ani la fete), tratamentul cu hormonul de crestere devine inutil si total ineficace.
Pe de altã parte, bilantul secretiei hormonale permite observa rea unui deficit al secretãrii hormonului de crestere.
Mai multe teste de stimulare sunt posibile. În general, se utilizeazã douã teste diferite pentru a confirma rezultatul.

Mãsuri de influentare a ritmului de crestere

Existã medici care nu iau în serios deficitul de crestere, sustinând cã, la pubertate, totul va reintra în normal. Atunci când hormonul de crestere poate fi prescris pacientului, tratamentul va fi cu atât mai eficace, cu cât va începe mai devreme.

Este vorba, totusi, de un tratament destul de dificil, care constã într-o injectie fãcutã zilnic, pe parcursul mai multor ani. În urma lui, copilul poate creste între 5 si 10 cm. În cazuri exceptionale, se poate recurge la o interventie chirurgicalã grea si dureroasã pentru alungirea oaselor.

Aceastã tehnicã permite cresterea cu pânã la 14-15 cm pe an.